Wednesday, March 25, 2009

Cuti

Cuti cuti cuti, kalau boleh tiap-tiap minggu mahu cuti. Terutamanya bila dekat-dekat nak dapat gaji. Bulan nih, gaji 26 dan hari ini patut cuti saja kerna modal sudah habis. Jauh perjalanan banyak pengalaman..pengalaman habis duit daa. Tapi kenangan pahit manis sukar dilupakan.

Minggu ini ada tiga kejadian yang mengujakan. Yah yah..pertamanya dapat saham ESOS satu lot dengan harga RM5.57 dan sekarang di atas papan bermain pada paras RM6.10. Ada beza 53 sen dan kalau didarab seribu jadinya RM530.00, tapi ini kos remiser pun tak lepas. Macamana mahu jual..tungguuuu. Dulu kenangan lalu dapat jual dua lot pada harga RM11 lebih kurang dan dapat RM10k, wah wah wah. Macam mewah kejap tapi kong balik kong habis bayar hutang daa.

Kejadian kedua, permohonan mahu tinggal kuarters telah diluluskan. Proses sain mengesain kontrak sedang dijalankan, esok mahu poi pekan naik motorsikal mati setem RM10. Bagi ada legal itu kontrak. Itu kontrak baca pun naik takut. Ini kuarters tak boleh buat sebagai rumah hinggap dan banyak lagi termasuk dilarang berpolitik dan aktiviti tidak bermoral.

Ini bulan April sudah boleh masuk duduk. And the sewa fee, RM80. Tapi tadi pergi sana Admin cakap itu rumah boleh tukar, aik? Jadi hairan, itu kontrak sudah catat itu nombur rumah. Kalau tukar rumah lain nanti itu kontrak ada batal lah. Apa macam maa..tapi itu kunci belum ambil lagi, nanti pergi tengok rumah sekali lagi. Mana tahu kot kot itu orang sudah keluar. Jadi dengan kejutan ini maka tamatlah kesengsaraan berulang sejauh 120km sehari. Amma..banyak thank you, thank you and thank you. Hati banyak sinang loo. Itu rumah sini ofis boleh nampak, jalan kaki pun, 10 minit boleh sampai. Itu kuarters, apartmen 11 tingkat. Itu rumah tingkat lima. (Sori arr..ini bahasa ada banyak rendah).

Akhir kejadian, minggu ini cuti lepas mid term ada relaks banyak daa. Itu kelas tidak payah pergi dan apa-apa pun tak payah fikir. Tapi itu hutang sama lecturer ada lagi tunggak. Itu satu CD dia mahu coding untuk vb.net yang telah siap ditukar kebentuk form. Dalam e-buku pakai console maa.

Dan lagi lagi lagi, alahai si Kasim Baba itu projek php + MySql sebagai Database belum bergerak lancar lagi. Tajuk sudah ada, konon-konon mahu buat e-Home Library. Database mahu tiru itu Ms Access template tahun bila entah, dan interface? Macamana rupa pun tak tahu lagi. Berita terkini, dengar kata cikgu php ini tarik balik surat berhenti dan sekarang sedang bercuti. Dua minggu lepas tiada kelas, cikgu cuti. Baik jugaklah dari berhenti jadi cuti. Minggu depan, mungkin ada kot.

Itulah saja yang hendak dikongsi kali ini. Ha ha, he he hilang gigi tinggal gusi.


Nota:

ESOS=Skim opsyen saham pekerja.

No comments: