Wednesday, November 01, 2006

Keinginan untuk menulis

Date: 01.11.2006
Start Time : 02:03

Tidak terlelap mata malam ini. Lalu ku menyusuri dari laman ke laman web yang biasa aku susuri. Porno? Oh! besa. Pakdi, sudah tamat tempoh. UniPTS..semestinya. Tapi tiada apa yang ku baca. Saifulislam juga disusuri dan dihayati dua catatannya. Aku pernah menitis air mata kerana membaca catatannya. Malam ini, catatannya juga menarik, terutamanya pesan ayah.

Kembali kepada diriku..Aku cuma hidup dengan abahku selama tiga tahun sahaja. Bermula darjah lima, selepas acara berkhatan maka aku tinggal dengan abahku dan beribu tiri sehingga tingkatan satu. Pesan ayah..mungkin atau sekadar omong-omongan ingin anak yang dibelanya ini menghadiahkan sekurang-kurangnya Al-Fatihah bila ia sudah tiada lagi di dunia ini. Seperkara lagi yang sangat ingati, komennya mengenai tulisan aku yang buruk itu tidak layak menjadi kerani dan dibandingkan pula tulisan aku dengan sepupuku ternyata sepupuku itu layak menjadi kerani. Pada tahun 1979 di darjah enam, hanya itu yang difikirkan oleh abahku, ingin anaknya menjadi kerani.

Tetapi ternyata hakikatnya telah menjadi seorang kerani juga aku pada tahun 1991 sehingga 1995. Kerani ini tidak pula memerlukan tulisan yang cantik pula. Bukankah pada masa itu komputer sudah digunakan untuk membuat surat. Dan pula yang terjadi sebaliknya, si sepupu aku itu hanya sekadar menjadi operator kilang sehingga sekarang.

Aku..telah dinaikkan pangkat dari kerani menjadi pentadbir sistem (Komputer). Sekarang pula sudah sampai ke tingkatan kanan. Temuduga untuk tingkatan tertinggi pada 30.05.2006 hari itu sekadar calon simpanan.

Cita-citaku sekarang ini, ingin berniaga pula. Sudah banyak kursus yang aku ikuti tetapi satu pun belum berjalan lagi. Itulah profesion abahku dulu. Peniaga ubat-ubatan atau dalam kata lain penjual ubat kuat. Harapanku, adalah bakat berniaga itu dalam diri ini. Sedang ku cungkil-cungkilkan biar keluar. Bila sudah keluar nanti, akan aku kilat-kilatkan.
Semoga berjaya, Amin.

Sekian.

End Time : 02:33

No comments: